laituri_1

Tausta

Helena Soiri-Snellmanin Ruissalon Huvilat (1985) kirjan mukaan (sivut 199-207) Ruissalon uima/kylpyhuoneiden historia on lyhyesti kuvattuna seuraava:

Ensimmäiset uimahuoneella varustetut laiturit rakennettiin 1850 luvulla ja niistä ensimmäinen josta löytyy maininta koskee Kumliinin uimahuonetta, joka sijaitsi nykyisen Kansanpuiston paikkeilla.

Vanhin piirustus mikä löytyy on vuodelta 1865 jolloin oikeuspormestari Julius Grönholmille rakennettiin huvila kaikkine lisärakennuksineen.

Marjaniemen uimahuone mainitaan palovakuutuksessa 1874

Uimahuoneet yleistyivät 1880-luvulla ja Gullin kartan mukaan niitä olijo 20 1890-luvulla. Vielä 1950-luvulla lähes jokaisella Ruissalon meren rannalla olevalla huvilalla oli oma laituri, uimahuoneineen.

Tämä kirjoitus on ainoastaan yhden vanhan laiturin lyhyt kuvakertomus.

Birkan laituri ja uimakoppi

Palstalle 19 (nykyine 76) hovioikeuden neuvos E.G. Eneberg rakennutti 1852 päähuvilan, sekä n.k. pikkuhuvilan. Kauppias August Silleenin oli Birkan kolmas vuokraaja ja hänen aikana (1872 – 1892) valmistui palstan pohjoisrannalle laituri, sekä pieni uimakoppi, joka näkyy kuvassa 1. Kuvasta näkee miten uimakoppi oli koristettu, sekä että merenpinta silloin oli huomattavasti korkeammalla kun nyt normaali olosuhteissa.

laituri_2

Kesällä 2009 suoritin ’’kevyen’’ laituri/uimahuone katsastuksen kun veneellä kiersimme koko saaren. Silloin löytyi eteläpuolelta 5 laituria joilla oli uimahuone laiturilla, esimerkkinä kuva 2. Ja pohjoispuolella myös 5, joista neljä suhteellisen hyväkuntoista (esimerkki kuvassa 3), ja sitten meidän Birkan laituri. Mielenkiintoista oli myös todeta että eteläpuolen laitureista useampi oli valettu betonista, ja mikäli olivat paalutettuja kivikirstuja, niin paalut olivat rinta-rinnan. Sen sijaan pohjoispuolen hyvin säiluyneet olivat kaikki harvaan paalutettuja, paitsi Birkan laituri. Olosuhteethan ovat kovin erilaiset, sillä eteläpuolen kapea salmi ja vilkas laivaliikenne aiheuttavat huomattavaa lisäärasitusta. Myrsky sekä jäärasitteet ovat lähes samanlaiset molemmilla puolin.

Koska Birkan laituri oli suhteellisen huonossa kunnossa, mikä selviää kuvista 4 sekä 5, päätimme että laituri pitää pelastaa ja ryhdyimme suunnittelemaan sen korjausta. Edellinen suurempi korjaus oli tehty vuonna 1980. Pyrkimyksenä oli säilyttää kaikki vanha mikä oli mahdollista, korjata mikä oli korjattavissa, sekä niiltä osin kun jouduttiin täysin uusimaan osia, käyttää samanlaisia mittoja, raakaineita sekä menetelmiä. Päätimme jättää vanhat lahonneet paalut, joitten sisällä on kiviarkku, mutta koska paalut vedenpinnan yläpuolella olivat läpilahoja, niihin ei enään voinut kiinnittää mitää uutta runkoa, joka olisi kantanut lattian sekä uimakopin, jouduimme rakentamaan uuden paalutuksen (kuva 6) Näihin uusiin paaluihin pystyimme kiinnittämään uuden kantavan kehikon jonka päälle sitten rakennettiin uusi lattia. Kantava kehikko on 150x150 painekyllästettyä ja lattia on Sipeerian lehtikuusta. Vanhat kaiteet (kuva 8) kunnostettiin jyrsimällä kaikki halkeamat ja liimaamalla niihin puukiilat. Kaikki käytetyt maalit ovat pellavaöljymaaleja. Kaikki purkuhommat ja kaiteitten kunnostus, sekä maalaukset hoidimme itse, mutta palaukseen sekä uuden kehikon rakentamiseen käytimme ulkopuolista apua.

laituri_3

laituri_4

laituri_5

laituri_6

laituri_7

Sitten tuli syysmyrskyt 2011 (kuva 9) ja onneksi lauttamme, eli laituri uimakoppeineen kesti niin syysmyrskyt, kuten Tapanin päivän myrskyn ja keväällä 2012 saimme sitten vihdoin kaiteet asennettua.

Tänä kesänä laituri on ollut varsin paljon käytössä, ilmoista huolimatta. Anoimme projektille ELY keskukselta avustusta kultuurihistoriallisesti arvokkaan laiturin ja uimakopin kunnostamiseen ja saimme 9.7.2010 myönteisen vastauksen. Teimme asianomaisen aloittamisilmoituksen ja alkutarkastus suoritettiin syksyllä 2010. Nyt uskomme/toivomme että laituri, normaaliylläpidon avulla pysyy kunnossa koko meneillä olevan vuokrakauden.

laituri_8

laituri_9

laituri_10

Kiitos että sain kertoa tarinamme, ja jos kellään on kysyttävää, tai kommenttejä, niin ottakaa yhteyttä

Lars Ingman
Birka #76
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
040 7742898

Etsi

Website Security Test