Alla Ruissalon 1977 dokumentoitu palstakartta. Klikkaamalla palstanumeroa saat lisätietoa palstoilla olevista rakennuksista. Historialliset tiedot perustuvat pääosin Turun maakuntamuseon julkaisemaan Raporttiin 8/Ruissalon Huvilat/Helena Soiri-Snellman. Kuvat, joissa on merkintä TMM ovat peräisin samasta teoksesta.

Läntinen Ruissalo

Läntinen Ruissalo

Itäinen Ruissalo

Itäinen Ruissalo

Huvilarakennuksia tai niihin verrattavia päärakennuksia on Ruissalossa sata, Iso-Pukissa neljätoista ja Pikku-Pukissa kaksi. Kun mukaan lasketaan kaikki rakennukset ml. saunat, ulkorakennukset, huvimajat jne. on rakennuksia moninkertainen määrä. Tähän esittelyyn on otettu mukaan pääosa huviloista sekä muista asuinkäyttöön tarkoitetuista rakennuksista.

Ruissalon vanhimmista 1800-luvun alkupuolen huviloista ei ole säilynyt yhtään alkuperäistä piirustusta. Niitä pidetään kaupunginarkkitehti P.J. Gylichin suunnittelemina. Vanhimmat huvilat ovat empiretyylisiä kaksikerroksisia puutaloja ja muistuttavat lähinnä maalaiskartanoita, kuten Villat Ekars, Oskarsberg tai Minnet.

Kesähuviloille oli ominaista, että niihin yleensä rakennettiin merenpuolelle parveke tai veranta. Karjarakennukset ja liiterit olivat välttämättömiä maanviljelyksen takia, mutta kesäiset uimahuoneet ja huvimajat nousivat myös pian pihapiiriin.

Kooltaan kesähuvilat olivat suuria – pinta-alaa usein yli 200 neliötä. Usein ne rakennettiin useassa vaiheessa korottamalla kaksikerroksisiksi tai torneja ja laajennussiipiä lisäämällä– kuten esimerkiksi Marjaniemi ja Furuholm.

Suurin 1880-luvulla rakennettu huvila on Villa Carlo. Ulappa taas on asuinpinta-alaltaan Ruissalon suurin yhdellä kertaa rakennettu huvila. Kaksikerroksisen Ulapan alakerta on yli 300 m2.

Huviloiden suunnittelijat olivat useimmiten Turun kaupunginarkkitehteja, jotka oman toimensa ohella piirsivät huviloita. Tunnetuimpia heistä ovat Per Johan Gylich sekä häntä seurannut Georg Theodor Chiewitz, joka saapui Suomeen 1951. Hänen suunnittelemiaan ovat mm.Villa Roma sekä Villa Haga.

Etsi

Website Security Test